Umów wizytę
Home Przeczytaj Zacznij odchudzanie od dobrego planu
wstecz

Zacznij odchudzanie od dobrego planu

20210207-141758-l

Odchudzanie jest trudne, jesli podejdziesz do tego jak do wroga, przepełniona negatywnymi emocjami i przekonaniami. Wroga raczej nie darzy się sympatią i trudno oczekiwać przyjemności z jego towarzystwa. To raczej nie wróży sukcesu.

 

Proponuję Ci mały eksperyment. Po pierwsze zostaw emocje i skup się na zachowaniu. Tak jak wstajesz rano do pracy, chociaż masz ochoę zostać w łóżku. Po prostu wykonaj zadanie. O ile za emocjami idą zachowania => odchudzanie jest ciężkie - daję sobie z tym spokój, to za zachowaniami idą emocje => zjem zdrowo, poćwiczę - jestem z siebie zadowolona.

 

Po drugie postaw na małe kroki. Skup się na dzisiaj - to dzisiaj masz zadanie do wykonania. Jutro będzie jutro.

 

Po trzecie znajdź chwilę dla siebie. Nie na gotowanie i wielkie planowanie co masz jeść. Wiele diet wykańcza nas i nasze porfele. Znajdź czas, żeby się poruszać (10 minut wystarczy) i zjeść na siedząco. I tak rzygotowujesz posiłki, więc dobre odżywianie to jedynie kwestia co wrzucasz na talerz.

 

Po czwarte zacznij to robić. I sprawdź jak się czujesz.

 

A ode mnie mała odpowiedź, jak możesz to zrobić + kilka inspiracji na dobre i proste jedzenie :)

 

Dzień pierwszy:

 

  • zważ się rano na czczo i schowaj wagę głeboko. Ona chwilowo nie istnieje.
  • znajdź dziesięć minut dla siebie i w pierwszy zrób krótki trening z Lilly Sabri (tu znajdziesz treningi do wyboru ). To naprawdę działa, nawet jeśli początkowo czujesz się jak na paraolimpiadzie. To tylko 7-10 minut - dasz radę :)
  • odstaw na te kilka dni słodycze i słodkie napoje - to naprawdę niewielkie poświęcenie, bo tu jest PYSZNIE!
  • jeśli gotujesz tylko dla siebie - podziel porcje na pół
  • niektóre potrawy możesz przygotować dzien wcześniej i potem odgrzać. Nie musisz sterczeć przy garach
     

 

Zaczynamy!

 

Szakszuka na śniadanie - na 2 osoby

 

1 średnia papryka

2 małe pomidory

4 ząbki czosnku

6-7 pieczarek

50-100 g sera wędzonego

4 jajka

Przyprawy

 

Sposób przygotowania

 

Czosnek podsmażamy na masełku. Dodajemy pokrojoną paprykę; mogą być nawet 3 różne kolory. Dodajemy przyprawy: sól. Pieprz, papryka wędzona, papryka chilli lub ostra, zioła prowansalskie. Dodajemy pokrojone pieczarki, wszystko podsmażamy. Dodajemy obrane ze skórki , pokrojone pomidory, podduszamy chwilę pod przykryciem. Zdejmujemy, żeby woda odparowała, dodajemy pokruszony wędzony ser, smażymy 2-3 minuty, bardzo delikatnie mieszamy. Wbijamy jajka, przykrywamy aż do momentu ścięcia białka. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą.

 

 

Curry z kalafiora vege or not na 2 osoby - dobry obiad :)

 

100 g - Cebula

2 puszki fasoli konserwowej czerwonej

800 g kalafiora czyli jakaś 1 sztuka

45 g – 2 duże marchewki

400 ml - Mleczko kokosowe gęste

2 łyżki oleju rzepakowego lub innego do smażenia

1 łyżeczka papryka chili, w proszku

2 łyżeczki curry, w proszku

Papryka, w proszku

Pieprz czarny

Sól biała

 

W wersji mięsnej + 200 g piersi z kurczaka lub indyka

 

Sposób przygotowania

Kroimy cebulę i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy 2 min. Dodajemy pokrojonego kurczaka i podsmażamy. Całość zalewamy 3-4 szklankami wody i wsypujemy różyczki kalafiora, obie papryki w proszku, curry i sól. Dusimy, mieszając co chwilę przez około 15 min. Następnie dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy kolejne 5 min. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, natkę pietruszki, sól i pieprz, chwilę gotujemy. 

* jeśli chcesz mniej ostre, pomiń chilli i daj słodką mieloną paprykę

 

 

Carpaccio z buraka z sosem miodowo - musztardowym - obłędnie pyszna kolacja

 

2 łyżeczki musztardy

2 łyżki  oliwy z oliwek

garść rukoli

pół kostki fety

2 łyżki słonecznika łuskanego

2 duże buraki gotowane (można kupić gotowe)

1,5 łyżeczki miodu

cebula szalotka - opcjonalnie

 

Sposób przygotowania

Buraka kroimy na bardzo cienkie, półprzezroczyste plastry. Następnie układamy je na talerzu jeden obok drugiego. Posypujemy buraki fetą oraz cienko posiekaną cebulą szalotką. Na środku talerza układamy garść świeżej rukoli.

Sos: w szklance dobrze mieszamy oliwę, musztardę miód, sól oraz pieprz (ja wrzucam wszystko do słoiczka i mocno nim wstrząsam). Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.

Słonecznik upraż na suchej patelni. Buraki polej sosem, posyp słonecznikiem.

  • sosu można zrobić więcej np. do innych sałatek. Świetnie się trzyma w lodówce.

 

Anna Szymborska

 

Kontakt
Skontaktuj się z nami!