Kolejna porcja przepisów od naszej dietetyk plus inspiracja na pomachanie nóżką. Zumba jest cudowna, energetyczna i szalenie uśmiechnięta.
Znajdź dzisiaj 10 minut, włącz cudnie energetyczną Keairę i wywijamy. Kliknij w ZUMBĘ i tańcz :)
Śniadanie: 2 kromki / 1 bułka razowego pieczywa, pół kostki twarogu + łyżka jogurtu => mieszamy, doprawiamy. Dodajemy pół pomidora, 1/4 papryki, szczypiorek. Mieszamy i na kanapki.
Obiad: Steki z kalafiora z ziemniaczkami i sałatką
Składniki dla 2 osób:
1 kalafior
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
4 małe ziemniaki
garść rukoli
pomidor
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Kalafiora myjemy, obieramy z listków i przekrajamy na pół. Teraz delikatnie wykrawamy steki zaczynając od środka, plastry wielkości 1,5-2 cm. W zależności od kalafiora zrobimy 2-4 grubsze plastry.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kalafiorowe plastry kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą za pomocą pędzla lub dłoni i posypujemy mieszanką przypraw. Robimy tak z obu stron delikatnie przewracając plastry aby się nie połamały.
Wstawiamy kalafiora do piekarnika nagrzanego do 190 st C i pieczemy przez około 20 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.
Podajemy z ziemniakami i sałatką zrobioną z rukoli, pomidora, oliwy i soku z cytryny. Plus przyprawy
* Kalafior nam zostanie, więc jutro będziemy wymyślać :)
Kolacja: frytki z selera i marchewki z dipem czosnkowym
Składniki na 1 osobę:
1 duża marchew
1 seler
żurawina suszona
oliwa
sól, cynamon, kurkuma, słodka papryka, suszona bazylia, oregano
Sos:
pół sklanki gęstego jogurtu
łyżka majonezu
1 - 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Marchewki kroimy w słupki – jak frytki. Wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą, solą i odrobiną cynamonu.
Przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy połową garści żurawiny.
Selera obrać pokroić w słupki, zalać oliwą i zasypać przyprawami (kurkuma, papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz). Wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia obok marchewek. Całość pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Sos => jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz wymieszać. Gotowe :)