Umów wizytę
Home Przeczytaj A może trochę ZUMBY i dobrych frytek?
wstecz

A może trochę ZUMBY i dobrych frytek?

133985277_1796221010535200_7146982535654019772_n

Kolejna porcja przepisów od naszej dietetyk plus inspiracja na pomachanie nóżką. Zumba jest cudowna, energetyczna i szalenie uśmiechnięta.

Znajdź dzisiaj 10 minut, włącz cudnie energetyczną Keairę i wywijamy. Kliknij w ZUMBĘ i tańcz :)

 

Śniadanie: 2 kromki / 1 bułka razowego pieczywa, pół kostki twarogu + łyżka jogurtu => mieszamy, doprawiamy. Dodajemy pół pomidora, 1/4 papryki, szczypiorek. Mieszamy i na kanapki.

 

 Obiad: Steki z kalafiora z ziemniaczkami i sałatką

 

Składniki dla  2 osób:

 

1 kalafior
2 łyżki oliwy lub oleju 
1 łyżeczka papryki ostrej 
1 łyżeczka papryki wędzonej 
1 łyżeczka kminu rzymskiego  
1 łyżeczka soli 
pół łyżeczki pieprzu
4 małe ziemniaki
garść rukoli
pomidor
oliwa z oliwek
sok z cytryny
 

Kalafiora myjemy, obieramy z listków i przekrajamy na pół. Teraz delikatnie wykrawamy steki zaczynając od środka, plastry wielkości 1,5-2 cm. W zależności od kalafiora zrobimy 2-4 grubsze plastry.

W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kalafiorowe plastry kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą za pomocą pędzla lub dłoni i posypujemy mieszanką przypraw. Robimy tak z obu stron delikatnie przewracając plastry aby się nie połamały.

Wstawiamy kalafiora do piekarnika nagrzanego do 190 st C i pieczemy przez około 20 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.

 

Podajemy z ziemniakami i sałatką zrobioną z rukoli, pomidora, oliwy i soku z cytryny. Plus przyprawy

 

* Kalafior nam zostanie, więc jutro będziemy wymyślać :)

 

 

Kolacja: frytki z selera i marchewki z dipem czosnkowym 

 

Składniki na 1 osobę:

1 duża marchew
1 seler
żurawina suszona
oliwa
sól, cynamon, kurkuma, słodka papryka, suszona bazylia, oregano
 

Sos:

pół sklanki gęstego jogurtu
łyżka majonezu
1 - 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
 

Marchewki kroimy w słupki – jak frytki. Wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą, solą i odrobiną cynamonu.

Przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy połową garści żurawiny.

 

Selera obrać pokroić w słupki, zalać oliwą i zasypać przyprawami (kurkuma, papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz). Wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia obok marchewek. Całość pieczemy  20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

 

Sos => jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz wymieszać. Gotowe :)

 

Masz pytania?
Skontaktuj się z nami!

Poradnia Zaspa

80-369 Gdańsk

al. Rzeczypospolitej 8/315

Poradnia Aniołki

80-156 Gdańsk

ul. Marszałka Ferdynanda Focha 7/4-5

+48 721 990 330